Szafy chłodnicze. Porównaj Oferty Firm
Otrzymaj kilka ofert od firm - Zaoszczędź do 30%
Zapytaj o ceny i koszty
  • Warszawa
  • Katowice
  • Wrocław
  • Poznań
  • Kraków
  • Gdańsk
  • Łódź
  • Szczecin
  • Bydgoszcz
  • Rzeszów
  • Lublin
  • Olsztyn
  • Zielona Góra
  • Kielce
  • Opole

Bezpłatnie wyślij zapytanie

Podaj jakich firm i ofert szukasz

Firmy złożą Ci oferty

Porównaj ceny i ważne parametry

Kupuj taniej i lepiej

Zyskaj korzystniejsze warunki zakupu

22.06.2022 | autor: Anita Wysocka | PRZECZYTASZ W 3 minuty

Wstęp


Co to jest szafa chłodnicza? Najprościej możnaby ją określić jako profesjonalną lodówkę. Działa na podobnej zasadzie jak te, które mamy w domach, czyli przez cały czas. Różni się jednak kilkoma parametrami oraz budową. Przechowamy w niej produkty spożywcze takie jak mięso czy nabiał ale również dania gotowe, kanapki, desery i soki. Chłodziarka gastronomiczna jest jednym z najistotniejszych elementów wyposażenia każdego lokalu, w którym świeżość produktów stawiana jest na pierwszym planie. Dzięki niej dbamy o wysoką jakość serwowanych potraw oraz o bezpieczeństwo klientów. Profesjonalne urządzenie chłodnicze oznacza także dużo mniejsze straty żywności.

Zastosowanie szaf chłodniczych w gastronomii

Wybierając szafę chłodniczą powinniśmy zastanowić się nad jej przeznaczeniem. Zupełnie inne wymagania stawiamy wobec małej chłodziarki na napoje ustawionej przy barze, a inne wobec tej, która posłuży do przechowywania mięsa w dużej restauracji.

Jeśli głównym zadaniem szafy chłodniczej ma być magazynowanie żywności na zapleczu gastronomicznym, to najistotniejsze będą jej funkcjonalność i wydajność. W pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na zakres temperatur. Powinien on być dostosowany do rodzaju przechowywanego jedzenia. Im szerszy zakres, tym więcej możliwości, a samo urządzenie jest bardziej uniwersalne. Szafa chłodnicza pozwoli nam regulować temperaturę w zakresie od 0 do 15o C, a nie tylko od 2 do 8o C, jak w domowej lodówce. Szafa mroźnicza pozwoli nam uzyskać temperaturę w zakresie od -14 do -28o C, czyli niższą niż w standardowych zamrażarkach gdzie jest to od -6 do -26o C.

Chłodziarki wykorzystywane w lokalach gastronomicznych są najczęściej wyposażone w prowadnice dostosowane do pojemników GN, a nie jak w cukiernictwie czy piekarnictwie, gdzie stosuje się standardowe półki o wymiarach 600x400 mm. Praktycznym rozwiązaniem okazują się szafy chłodnicze wjezdne, które nie wymagają przenoszenia pojemników i tac na czas chłodzenia. Stosuje się bowiem do tego celu specjalny wózek.

Przeszklone szafy chłodnicze sprawdzą się głównie w sklepach, restauracjach i barach. Umożliwiają one ekspozycję deserów, ciast, przekąsek oraz napojów butelkowanych. Cała zawartość szafy chłodniczej jest widoczna więc nie ma konieczności otwierania przeszklonych drzwi, co redukuje straty energii i obniża rachunki za prąd.

Jak dobrać rozmiar szafy chłodniczej?

Na rynku znajdziemy chłodziarki o zróżnicowanych rozmiarach i pojemności. Dostępne są małe urządzenia podblatowe a także wielkie chłodziarki o pojemności powyżej 1000 litrów. Oczywiście rozmiar szafy chłodniczej należy dostosować do wielkości pomieszczenia oraz zapotrzebowania danego lokalu. Oto kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę:

  • wymiary zewnętrzne - pozwolą określić ile miejsca zajmie dana chłodziarka
  • wymiary wewnętrzne - wskazują na wielkość komory chłodniczej
  • pojemność brutto - całkowita objętość komory chłodniczej wyrażona w litrach
  • pojemność netto - realna objętość komory chłodniczej, po odjęciu półek i pozostałych elementów wewnętrznych

Układ chłodzenia w szafie chłodniczej

Szafy chłodnicze stosowane w gastronomii różnią się także zastosowanym w nich układem chłodzenia. Wyróżniamy tu chłodzenie statyczne i dynamicze. Pierwsze stosowane jest najczęściej w tańszych chłodziarkach. Charakteryzuje się tym, że w komorze zachodzi jedynie naturalna konwekcja, a nie cyrkulacja powietrza. Oznacza to, że w górnej części urządzenia temperatura jest wyższa niż na spodzie. System ten określa się czasem chłodzeniem grawitacyjnym. Minusem chłodzenia statycznego jest bardzo szybkie ocieplanie powietrza w komorze podczas otwierania (szczególnie gdy chłodziarkę ustawimy w ciepłym pomieszczeniu). Niekiedy stosuje się układ statyczny wspomagany wentylatorem. Dzięki temu mamy tutaj namiastkę systemu cyrkulacji powietrza, którą zapewnia wbudowany wiatrak.

Chłodzenie dynamiczne, zwane również wymuszonym, jest o wiele lepszym i bardziej wydajnym rozwiązaniem. Specjalny system cyrkulacji powietrza zapewnia stabilną temperaturę wewnątrz chłodziarki nawet przy częstym otwieraniu drzwi. W momencie uchylenia drzwi urządzenie całkowicie blokuje ruch powietrza w komorze chłodniczej.

Na co zwrócić uwagę?

  • Wielkość - musi być dopasowana do przestrzeni, którą dysponujesz oraz rodzaju i ilości sprzedawanych produktów. 
  • Materiał wykonania – szafy ze stali nierdzewnej są bardzo wytrzymałe nawet przy intensywnej eksploatacji i łatwe w czyszczeniu. W sprzedaży można znaleźć też chłodziarki z obudową ze stali malowanej proszkowo. Mają one jednak mniejszą trwałość.
  • Rodzaj i rozstawienie półek - regulowane półki ze wspornikami ułatwią dopasowanie wnętrza do przechowywanych produktów. Szafy ekspozycyjne najlepiej wyposażyć w półki gęste, pozwalające ustawić asortyment o mniejszych wymiarach. 
  • Umiejscowienie agregatu (na górze lub na dole) - będzie to miało bezpośredni wpływ na Waszą pracę. Szafy z agregatem górnym są wyposażone w system automatycznego odparowania skroplin (nie trzeba pamiętać o jego opróżnianiu), półki rozmieszczone są niżej, co ułatwia przenoszenie produktów.
  • Poziom szumu – głośność pracy urządzenia może być bardzo uciążliwa w przypadku gdy urządzenie znajduje się na sali, a nie na zapleczu.
  • System No Frost – odpada konieczność rozmrażania szafy (w komorze nie gromadzi się szron).
  • Klasa energetyczna – określa zużycie energii przez chłodziarkę, co ułatwi oszacowanie wysokości rachunku za prąd.
  • Klasa klimatyczna – dzięki niej dowiemy się, w jakich temperaturach otoczenia urządzenie będzie działało prawidłowo i wydajnie.
  • Łatwość obsługi - tu znajdą się wszystkie elementy ułatwiające codzienne czynności. egulator temperatury z elektronicznym wyświetlaczem, sposób otwierania (uchwyty albo drzwi rozsuwane) i zamykania drzwi (drzwi samodomykające z odpowiednim zamkiem,  opcja montażu drzwi po lewej lub prawej stronie. 

Rodzaje chłodziwa w chłodziarkach gastronomicznych

Czynnik chłodniczy – rodzaje chłodziwa w chłodziarkach gastronomicznych

Czynnik chłodniczy (tzw. chłodziwo) jest niezbędny do właściwej i skutecznej pracy każdej chłodziarki sprężarkowej. Jest to gaz, który naprzemiennie skrapla się i paruje (dzięki działaniu kompresora), zmieniając przy tym temperaturę. Krążące w instalacji chłodniczej zimne chłodziwo absorbuje ciepło z otoczenia, co umożliwia schłodzenie powietrza w komorze.

Najbardziej rozpowszechnioną grupą czynników chłodniczych są freony, czyli związki węgla, fluoru i chloru. Stosuje się je w lodówkach i szafach chłodniczych ze względu na ich niepalność i nietoksyczność oraz wysoką wydajność. Freony występują w dwóch grupach.

Pierwsza to HCFC - freony, które w 2010 r. zostały zakazane przez Unię Europejską ze względu na ich niszczycielski wpływ na warstwę ozonową. Wycofano wówczas czynniki R22, R401a, R401b, R408a oraz R409. Zastąpiono je drugą grupą proekologicznych czynników HCF, bezpiecznych dla warstwy ozonowej. Mają one bardzo podobne właściwości do chłodziw z pierwszej grupy i dużo mniejsze ryzyko negatywnego wpływu na środowisko naturalne.

O tym jak chłodziwo wpływa na środowisko naturalne decydują dwa wskaźniki:

  • ODP (ang. Ozone Depletion Potential) – potencjał niszczenia warstwy ozonowej,
  • GWP (ang. Global Warming Potential) – potencjał tworzenia efektu cieplarnianego.
  • Chłodziwa HCFC, HCF oraz (w nieco mniejszym stopniu) HFO zalicza się do grupy przyczyniającej się do wzrostu globalnego ocieplenia (GWP).
  • Czynniki CFC z kolei wyróżniają się wysokim współczynnikiem niszczenia warstwy ozonowej (ODP). Jeśli nie chcemy przyczyniać się od niszczenia środowiska naturalnego, warto zaopatrzyć się w chłodziarki z chłodziwem o niskich wskaźnikach ODP i GWP.

Obecnie wśród stosowanych czynników znajdziemy związki takie jak:

  • R134a (tetrafluoroetan) – powszechnie stosowany w urządzeniach domowych oraz profesjonalnych chłodziarkach. Jest dobrą alternatywą dla używanych kiedyś szkodliwych freonów, np. R22;
  • R290 (propan) – to substancja występująca naturalnie, niemająca negatwynego wpływu na warstwę ozonową i w nieznacznym stopniu wpływająca na wzrost globalnego ocieplenia. Jej minusem jest toksyczność oraz łatwopalność. W szafach chłodniczych stosuje się go w małej ilości, dlatego ryzyko wycieku lub wybuchu jest stosunkowo małe;
  • R600a (izobutan) – naturalny gaz często wykorzystywany w profesjonalnych szafach chłodniczych. Charakteryzuje się zerowym wskaźnikiem ODP i  niskim potencjałem GWP, co sprawia, że jest przyjazny środowisku.

Szafy chłodnicze i mroźnicze w Zwiadowca

Marathon  Barbara Kwaśnik Marathon Barbara Kwaśnik
Kompleksowe wyposażenie gastronomii - urządzenia, sprzęty, sztućce
Firma Marathon z siedzibą w Poznaniu działa na terenie całego kraju od 1994 roku i specjalizuje się w profesjonalnym,kompleksowym wyposażaniu lokali gastronomicznych, domów weselnych, firm cateringowych i hoteli w urządzenia, sprzęty i akcesoria
Horeca Invest sp. z o.o. Horeca Invest sp. z o.o.
Porcelana, szkło, sztućce oraz drobny sprzęt kuchenny
Horeca Invest Sp. z o.o.- to profesjonalna firma zaopatrująca sektor HoReCa w porcelanę, szkło, sztućce oraz drobny sprzęt kuchenny. Jesteśmy wyłącznym dystrybutorem w Polsce porcelany gastronomicznej marek Suisse Langenthal, Lillien i G.Benedikt. Oferujemy 5 letnią gwarancję na wyszczerbienia
AJO & ROBIN SZAFRUGA SPÓŁKA JAWNA AJO & ROBIN SZAFRUGA SPÓŁKA JAWNA
Twoje marzenie, a nasze wyposażenie
Stawiamy na wysoką jakość, konkurencyjną cenę oraz niezawodność w użytkowaniu
Dajar Sp z o.o. Dajar Sp z o.o.
Zastawa stołowa, sztućce, szkło, bufet, catering, akcesoria kuchenne, meble.
Dajar to Polska firma z 30 letnim doświadczeniem, działająca w branży drobnego AGD. Ponad 17 lat temu w strukturze firmy powstał dział Horeca, który tworzą osoby ze środowiska gastronomi. Nasze doświadczenie, profesjonalizm oraz kompleksowa oferta to gwarancja solidnego partnera biznesowego.
CULINA CULINA
Urządzenia gastronomiczne, drobny sprzęt kuchenny , urządzenia barowe, chłodnicz
Firmą Culina oferuje kompleksowe wyposażenie gastronomi. Świadczymy również profesjonalne usługi doradcze i wykonawcze, związane z wyposażeniem sektora gastronomicznego. Zajmujemy się również importem oraz eksportem urządzeń gastronomicznych najlepszych krajowych i zagranicznych producentów.
Bela Mesa Bela Mesa
Wyposażenie gastronomiczne
Stół, na pierwszy rzut oka, to zwykły mebel. Ale gdyby stoły mogły mówić… opowiadałyby niezwykłe historie. O rodzinach spotykających się z okazji imienin czy urodzin, dzieciństwie i jedzeniu „za mamusię, za tatusia”, o zakochanych parach i latających nad stołem iskrach miłości, toastach dla młodej
INSPIRA Izabela Markowska INSPIRA Izabela Markowska
Wyposażenie gastronomii
Zapraszamy do naszego sklepu internetowego, a także do zapoznania się z naszymi poradnikami. Nie wiesz co powinieneś wybrać by zacząć zabawę z Latte Art? Jak działa Aeropress? Czy masz wszystkie niezbędne produkty do zrobienia pysznego drinka? To i więcej znajdziecie w naszych poradnikach!
BEST COMPANY SOLUTIONS Sp. z o .o. BEST COMPANY SOLUTIONS Sp. z o .o.
Oficjalny, polski dystrybutor wielu cenionych marek w branży HoReCa
Przyczyniamy się do rozwoju polskich firm oferując kompleksową obsługę branży HoReCa – od analizy potrzeb klienta, poprzez dobór i montaż sprzętu, aż po serwis technologiczny i szkolenia. Obecnie w porftolio firmy znajduje się marki tj.: Franke, Dalla Corte, Curtis, Zumex, Cuppone, Palux i inne.
PHU BMS SP J Z Bielecki
RTV, AGD, Meble, oświetlenie, komputery, urządzenia gastronomiczne
Sklep „BMS”, znajdujący się na ulicy Staszica w Kwidzynie od ponad 25 lat dostarcza sprzęt do Państwa domów. Lodówki, pralki, zmywarki, telewizory, systemy HI- FI, meble i oświetlenie znanych i sprawdzonych producentów.
Hand-Spol
Sprzęt gastronomiczny, chłodniczy i klimatyzacyjny
Firma HAND-SPOL-HoReCa powstała w roku 2007 w wyniku przekształceń własnościowych firmy P.H.Z. HAND-SPOL, która działa od roku 1991. W czasie blisko 18 lat zaopatrywała klientów w kraju i zagranicą w maszyny i urządzenia: masarskie, gastronomiczne, chłodnicze i klimatyzacyjne.
Oferujesz rozwiązania dla rynku horeca?

Załóż konto i pozyskuj nowych klientów.
Bezpłatnie zaprezentuj firmę i realizacje.

Szukasz wykonawcy lub dostawcy? Chcesz otrzymać kosztorys i poznać aktualne ceny?

Zwiadowca działa w oparciu o odwrócony model serwisu ogłoszeniowego. Polega to na tym, że to zleceniodawca informuje, jaką usługę lub dostawę chce zlecić, a specjaliści kontaktują się z nim w kwestii jej realizacji. Oferenci i wykonawcy skontaktują się ze zleceniodawcą, przesyłając swoje oferty. Cała procedura trwa zaledwie kilka minut.

Dzięki Zwiadowcy możesz oszczędzić czas, który musiałbyś poświęcić na samodzielne przeglądanie ogłoszeń. 

Zleceniodawca nie ponosi żadnych kosztów związanych z przesłaniem zapytania.

Zobacz w jakich jeszcze zapytaniach możmy Ci pomóc: Meble hotelowe czy Wyposażenie hoteli

Wypełnij formularz i porównaj oferty firm

Jak działa nasz serwis

Wystarczy, że odpowiesz na kilka krótkich pytań, a odezwą się do Ciebie zainteresowani specjaliści z Twojej okolicy. Otrzymujesz konkurencyjne propozycje wykonania - oszczędzasz czas i pieniądze. Niczym nie ryzykujesz: wystawianie zleceń nic nie kosztuje.

Krok 1. Określasz jakiej usługi lub produktu szukasz

W tym celu wybierz i wypełnij krótki formularz i sprecyzuj swoje oczekiwania, co do usługi lub produktu, którego szukasz. Im więcej podasz nam szczegółów, tym precyzyjniejsze otrzymasz oferty w odpowiedzi na Twoje zapytanie.

Krok 2. Znajdź zainteresowanych Wykonawców i Dostawców

Zainteresowane firmy zapoznają się z treścią i wymaganiami Twojego zapytania. Przygotowują oferty handlowe i przekazują je bezpośrednio do Ciebie. Firmy będą kontaktował się z Tobą telefonicznie, emailem i za pośrednictwem naszego serwisu.

Krok 3. Otrzymujesz niezobowiązujące oferty

Porównujesz otrzymane oferty i po dokonaniu wyboru możesz zamówić usługę lub produkt u firmy, która najbardziej Ci odpowiada. Nasza usługa jest 100% darmowa i niezobowiązująca. Nie jesteś zobowiązany do zakupu.

{{trade.acquisition_initstep_title || trade.name}}

Odpowiedz na kilka pytań
Oferty są darmowe i niezobowiązujące

{{steps[activeStep].description}}

Uwaga: Możesz podać dodatkowe uwagi

Szukamy specjalistów dla Twojego Zapytania!

Wyszukujemy już dla Ciebie dostawców zgodnych z Twoim zapytaniem.

Wysłaliśmy na Twój adres e-mail {{form.user_data.email}} prośbę o potwierdzenie informacji.
Sprawdź swoją pocztę.

  •  Wyślemy Twoje zapytanie do pasujących firm
  •  Zainteresowane firmy skontaktują się z Tobą
  •  Otrzymasz kilka bezpłatnych ofert
  •  Porównasz aktualne ceny i koszty
  •  Ograniczysz wydatki i zaoszczędzisz czas
  •  Poznasz nowe firmy i aktualne oferty

Dodaj załączniki

Dodaj zdjęcia lub projekt itp. Pomoże to firmom dopasować oferty specjalnie dla Ciebie.

Prosimy wybrać odpowiedź
Wstecz
Pomiń

Dołącz do firm oferujących {{trade.name}}

Czy na pewno chcesz zakończyć?
Utracisz wszystkie odpowiedzi.
Kontynuuj zapytanie
Przerwij zapytanie
Wybierz wersję uproszczoną.
Tylko pole opisu.
Spis treści
Szafy chłodnicze i mroźnicze
Zapytaj o ceny i koszty

Oferujesz Szafy chłodnicze i mroźnicze?

Załóż konto i pozyskuj nowych klientów.
Bezpłatnie zaprezentuj firmę i realizacje.