Piece do pizzy. Dostawcy horeca 2022
Porównaj oferty 152 firm w kategorii Piece do pizzy
Zapytaj o ceny i koszty
  • Warszawa
  • Katowice
  • Wrocław
  • Poznań
  • Kraków
  • Gdańsk
  • Łódź
  • Szczecin
  • Bydgoszcz
  • Rzeszów
  • Lublin
  • Olsztyn
  • Zielona Góra
  • Kielce
  • Opole

Bezpłatnie wyślij zapytanie

Podaj jakich firm i ofert szukasz

Firmy złożą Ci oferty

Porównaj ceny i ważne parametry

Kupuj taniej i lepiej

Zyskaj korzystniejsze warunki zakupu

22.06.2022 | autor: Anita Wysocka | PRZECZYTASZ W 4 minuty

Jak wybrać piec do pizzy?

Myśląc o prowadzeniu pizzeri lub własnej restauracji, w której menu figuruje także pizza wymaga z pewnością dużej wiedzy i doświadczenia, ale także odpowiedniego sprzętu. Podstawowym wyposażeniem każdej pizzerii jest oczywiście piec. Spójrzmy jaki wybrać, aby sprostał nie tylko naszym potrzebom ale także gości odwiedzających lokal.

Dopasowanie do potrzeb

Wybierając piec do pizzy powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na potrzeby danego lokalu. Istotne będą następujące czynniki:

Przestrzeń użytkowa - mając małą kuchnię, możemy zapomnieć, że wstawimy do niej urządzenie o dużych gabarytach
liczba pizz na godzinę - przed otwarciem lokalu warto wstępnie oszacować ilu gości odwiedzi nasz lokal i dostosować piec do godzin o największym obłożeniu

Komfort eksploatacji - piec powinien być łatwy w obsłudze dla każdego pracownika, dlatego warto postawić na rozwiązania klasyczne i standardowe, unikając urządzeń o dziwnym kształcie i skomplikowanej obsłudze.

Różnorodność pieców do pizzy dostępnych na rynku sprawia, że wybór dostosowanego do naszych preferencji może być trudny. Pamiętajmy, że nie w każdym lokalu można zainstalować piec do pizzy opalany drewnem. Z kolei w przypadku modeli gazowych zachodzi konieczność posiadania odpowiedniego przewodu kominowego i wentylacji oraz doprowadzenia gazu. To sprawia, że powinniśmy przede wszystkim rozważyć jakie możliwości brać pod uwagę w naszym lokalu.

Istotną kwestią jest również rodzaj ciasta, jaki zamierzamy wypiekać. Pizza neapolitańska wymaga zupełnie innej temperatury pieczenia niż pizza na grubym cieście lub ta, której ciasto zostało przygotowane ze specjalnych drożdży.

Czy w takim razie istnieje uniwersalny piec do pizzy? W pewnym sensie tak. Wyznacznikiem tego jest zakres temperatur danego pieca. Jeśli jest on większy niż 450°C, to istnieje duża szansa, że przygotujemy w nim praktycznie każdą popularną pizzę.

Ważne kryterium przy zakupie stanowi oczywiście cena oraz koszty eksploatacji urządzenia. Najtańszym rozwiązaniem będzie model elektryczny, niestety nie oznacza to, że sprawdzi się w każdym lokalu. W przypadku gdy dany lokal obsługuje dużą liczbę klientów, będziemy musieli liczyć się z bardzo wysokimi rachunkami za prąd.

O wiele tańsze są piece do pizzy opalane drewnem. Nawet gdy zdecydujemy się opalać je kosztownym bukiem, to nadal będą one tańsze w eksploatacji niż modele elektryczne czy gazowe. Warto przed zakupem dokonać obliczeń, który wariant będzie dla nas najkorzystniejszy. Pamiętajmy, że ceny prądu i gazu wciąż rosną.

Jeśli zależy nam na względnie tanim i wydajnym piecu do pizzy, najlepiej będzie kupić model elektryczny. Z kolei jeśli potrzebujemy urządzenia dużego, wydajnego, z możliwością rozbudowy, to o wiele lepiej opłaca się zainwestować w piec gazowy. W przypadku gdy planujemy piec pizzę w stylu neapolitańskim, warto postawić na piec w stylu włoskim, opalany drewnem.

Równie istotny jest wygląd samego pieca, zwłaszcza gdy planujemy eksponować go w lokalu lub ogrodzie. Z powodzeniem może się on stać gustownym elementem wystroju, który nada jej charakter albo po prostu w ciekawy sposób uzupełni.

Piece do pizzy gazowe

Piec gazowy do pizzy spotykany jest równie często, co piec opalany drewnem. Jest na pewno dużo łatwiejszy w użytkowaniu, a także umożliwia przygotowanie wielu potraw wymagających pieczenia. Choć jego budowa wskazywałaby na to, że jest przeznaczony tylko do przygotowania pizzy, to jednak piece gazowe spotkamy nie tylko w pizzeriach.

Zdarza się, że piece gazowe znajdziemy je w lokalach, w których pizza nawet nie figuruje w menu! Dzięki ich uniwersalności szefowie kuchni wykorzystują piece gazowe do wypiekania wielu innych dań. Stosuje się je do wypieku chleba, piecze się ryby, delikatne mięsa, ryby a nawet sery.

Piec gazowy ma specjalną konstrukcję magazynującą ciepło i największą moc (za sprawą wysokiej kaloryczności gazu). Dzięki temu możliwe jest rozgrzanie wielu komór jednocześnie i przygotowywanie wielu potraw naraz.

Zastosowanie w naszym lokalu pieca do pizzy na gaz ma także istotny wymiar ekonomiczny. W pizzeriach i restauracjach, gdzie urządzenie jest używane praktycznie niekiedy nawet 12 godzin dziennie, przełoży się to na znacznie niższe rachunki niż w przypadku gdybyśmy zdecydowali się na model pieca elektrycznego.

Do zalet pieca do pizzy na gaz można zaliczyć: 

  • wygodną regulację temperatury,
  • wysoką wydajność, pozwalającą na szybkie i sprawne pieczenie,
  • ochronę przed przypaleniem przygotowywanego jedzenia,
  • łatwy dostęp do zasilania i gazu z sieci lub butli.

Wady gazowych pieców do pizzy to:

  • konieczność zapewnienia odpowiedniej wentylacji i systemu odprowadzania spalin,
  • możliwy kłopot z podłączeniem do sieci gazowej lub butli,
  • konieczność przeprowadzania regularnych przeglądów instalacji gazowej.

Jak widać, zalety pieca gazowego przewyższają wady, jest on trwały i funkcjonalny, i z powodzeniem sprawdzi się nie tylko w pizzerii ale też w każdej restauracji.

Piece do pizzy elektryczne

Elektryczny piec do pizzy to chyba najpopularniejsza odmiana spotykana od lat w małych, średnich a niekiedy nawet dużych restauracjach. Cechuje go wyjątkowo prosty montaż - wystarczy zasilanie elektryczne. Odpada konieczność instalowania odpowiedniej wentylacji oraz przewodów kominowych.

Pod względem ekonomicznym prezentuje się niestety najgorzej w zestawieniu z modelami gazowymi lub opalanymi drewnem. Gabarytowo elektryczne piece do pizzy są najmniejsze, mają duże możliwości bardzo precyzyjnego dostosowania temperatury i zapewniają równomierny obieg ciepła. Niestety są też najdroższe w utrzymaniu.

Piec do pizzy elektryczny składa się z komory głównej, grzałek, wentylatorów oraz dodatkowego oprzyrządowania. Jest przeznaczony głównie do pieczenia pizzy i wyposażony wymuszony obieg powietrza, zapewniający równomierne pieczenie pizzy. To sprawia, że ciasto jest chrupiące, a zarazem nie przypieczone, ser roztopiony a dodatkowe składniki pozostają gorące ale nie przypalają się.

Elektryczny piec do pizzy - zalety:

  • prosty montaż - wystarczy podłączenie do prądu
  • nie wymaga specjalnej konserwacji
  • możliwość precyzyjnego dostosowania temperatury - redukuje ryzyko niedopieczenia lub przypalenia pizzy i poszczególnych składników
  • brak konieczności zapewnienia odpowiedniej wentylacji oraz przewodów kominowych - w zupełności wystarczy zwykły okap z filtrem węglowym

Piec elektryczny do pizzy ma praktycznie tylko dwie wady:

  • wysoki koszt eksploatacji
  • zerowy wpływ na poprawę smaku i aromatu pizzy

Piece do pizzy opalane drewnem

Piec do pizzy opalany drewnem charakteryzuje się prostą konstrukcją. Składa się najczęściej z dwóch komór - jedna odpowiedzialna jest za generowanie ciepła (to tam spala się drewno), a w drugiej umieszczona jest płyta do wypiekania. Dzięki temu pizza nigdy nie jest wystawiona na otwarty ogień i nie ma ryzyka jej przypalenia.

W zależności od tego czy dany model pieca przeznaczony jest do użytkowania wewnątrz czy na zewnątrz budynku, stosowane są inne systemy odprowadzania spalin. Wentylowana komora umożliwia równomierne i bezproblemowe upieczenie nawet grubego ciasta.

Piec opalany drewnem nie ogranicza nas wyłącznie do pieczenia pizzy. Bez problemu można wykorzystać go do pieczenia wielu innych potraw, a jedynym ograniczeniem mogą być tu nasze umiejętności kulinarne. Choć może zabrzmieć to dziwnie, to piec taki nadaje się również do zapiekania i gotowania mięs, potrawek, warzyw, zapiekanek oraz zup, a także do pieczenia chleba.

Piec do pizzy opalany drewnem wykonany ręcznie może być efektownym elementem wyposażenia każdej pizzerii. Zwłaszcza gdy będzie to dwu lub trzykomorowy sprzęt o dużych gabarytach. Niestety, jak każde tego typu urządzenia, piece opalane drewnem prócz licznych zalet posiadają także wady.

W przypadku pieców do pizzy na drewno, na minus zaliczymy:

  • konieczność zastosowania specjalnych przewodów wentylacyjnych oraz spalinowych,
  • konieczność zadbania o odpowiednie zabezpieczenia przeciwpożarowe
  • wymóg regularnych przeglądów i konserwacji,
  • brak precyzyjnej regulacji temperatury. 

Zalety takiego pieca trudno przecenić. Są to m.in.:

  • wygodna i intuicyjna obsługa
  • niskie koszty eksploatacji (“paliwo” jest dość tanie)
  • możliwość wypiekania i obróbki termicznej kilku potraw jednocześnie (nie tylko pizzy),
  • możliwość pieczenia na świeżym powietrzu,
  • wzbogacenie smaku i aromatu opiekanych potraw.

Przeważające zalety pieca na drewno sprawiają, że wielu kucharzy z powodzeniem korzysta z niego przy pieczeniu innych dań. Charakterystyczny aromat i smak potraw oraz łatwość obsługi doskonale rekompensują niewielkie niedogodności. Piece do pizzy opalane drewnem oprócz funkcjonalności są też bardzo trwałe. Znajdują zastosowanie zarówno w gastronomii domowego ogrodu oraz w profesjonalnych kuchniach ekskluzywnych restauracji.

152 firm w kategorii Piece do pizzy w Zwiadowca

Gastro-Trade Gastro-Trade
Wyposażenie gastronomii
Firma Gastro-Trade zajmuje się sprzedażą sprzętu niezbędnego do prowadzenia gastronomii, oraz kompleksowo zaopatruje firmy, obiekty o profilu gastronomiczno-usługowym w sprzęt wiodących Polskich i Zagranicznych producentów.
Horeca Invest sp. z o.o. Horeca Invest sp. z o.o.
Porcelana, szkło, sztućce oraz drobny sprzęt kuchenny
Horeca Invest Sp. z o.o.- to profesjonalna firma zaopatrująca sektor HoReCa w porcelanę, szkło, sztućce oraz drobny sprzęt kuchenny. Jesteśmy wyłącznym dystrybutorem w Polsce porcelany gastronomicznej marek Suisse Langenthal, Lillien i G.Benedikt. Oferujemy 5 letnią gwarancję na wyszczerbienia
Marathon  Barbara Kwaśnik Marathon Barbara Kwaśnik
Kompleksowe wyposażenie gastronomii - urządzenia, sprzęty, sztućce
Firma Marathon z siedzibą w Poznaniu działa na terenie całego kraju od 1994 roku i specjalizuje się w profesjonalnym,kompleksowym wyposażaniu lokali gastronomicznych, domów weselnych, firm cateringowych i hoteli w urządzenia, sprzęty i akcesoria
Invest Horeca Bistro Invest Horeca Bistro
Urządzenia gastronomiczne, drobny sprzęt kuchenny , urządzenia barowe, chłodnicz
Firmą Culina oferuje kompleksowe wyposażenie gastronomi. Świadczymy również profesjonalne usługi doradcze i wykonawcze, związane z wyposażeniem sektora gastronomicznego. Zajmujemy się również importem oraz eksportem urządzeń gastronomicznych najlepszych krajowych i zagranicznych producentów.
Bela Mesa Bela Mesa
Wyposażenie gastronomiczne
Stół, na pierwszy rzut oka, to zwykły mebel. Ale gdyby stoły mogły mówić… opowiadałyby niezwykłe historie. O rodzinach spotykających się z okazji imienin czy urodzin, dzieciństwie i jedzeniu „za mamusię, za tatusia”, o zakochanych parach i latających nad stołem iskrach miłości, toastach dla młodej
Wiesheu Polska Sp. z o.o. Wiesheu Polska Sp. z o.o.
Piece piekarnicze, cukiernicze, konwekcyjno-parowe
Firma Wiesheu to światowy lider w produkcji pieców dedykowanych do piekarni, cukierni, sklepów spożywczych, posiadający w swojej ofercie szeroką gamę urządzeń.
INSPIRA Izabela Markowska INSPIRA Izabela Markowska
Wyposażenie gastronomii
Zapraszamy do naszego sklepu internetowego, a także do zapoznania się z naszymi poradnikami. Nie wiesz co powinieneś wybrać by zacząć zabawę z Latte Art? Jak działa Aeropress? Czy masz wszystkie niezbędne produkty do zrobienia pysznego drinka? To i więcej znajdziecie w naszych poradnikach!
KOMA - GASTRO Maciej Kołodziej KOMA - GASTRO Maciej Kołodziej
Urządzenia Gastronomiczne, Klimatyzacja, Wentylacja, Chłodnictwo, Pralnictwo
Nasz zespół to ambitni fachowcy, doskonale znający się na swojej profesji. Kochamy branże gastronomiczną ze wzajemnością, od wielu lat. Oferujemy kompleksowe wyposażenie gastronomii nie tylko w profesjonalny sprzęt tego typu ale również w wentylacje, klimatyzacje, pralnictwo.
Activus P.P.U.H Sp. z o.o. Activus P.P.U.H Sp. z o.o.
Sprzedaż, montaż i serwis profesjonalnego sprzętu gastronomicznego
Przedsiębiorstwo ACTIVUS Sp. z o.o. zostało za łożone w roku1989 w Łodzi i specjalizuje się w sprzedaży, montażu i serwisie profesjonalnego sprzętu gastronomicznego. W szczególności koncentrujemy się na złożonych i trudnyc...
BEST COMPANY SOLUTIONS Sp. z o .o. BEST COMPANY SOLUTIONS Sp. z o .o.
Oficjalny, polski dystrybutor wielu cenionych marek w branży HoReCa
Przyczyniamy się do rozwoju polskich firm oferując kompleksową obsługę branży HoReCa – od analizy potrzeb klienta, poprzez dobór i montaż sprzętu, aż po serwis technologiczny i szkolenia. Obecnie w porftolio firmy znajduje się marki tj.: Franke, Dalla Corte, Curtis, Zumex, Cuppone, Palux i inne.
Oferujesz rozwiązania dla rynku horeca?

Załóż konto i pozyskuj nowych klientów.
Bezpłatnie zaprezentuj firmę i realizacje.

Bezpłatnie wyślij zapytanie

Podaj jakich firm i ofert szukasz

Firmy złożą Ci oferty

Porównaj ceny i ważne parametry

Kupuj taniej i lepiej

Zyskaj korzystniejsze warunki zakupu

Wypełnij formularz i porównaj oferty firm

{{trade.name}}

Podaj kilka informacji dzięki którym firmy przygotują
oferty zgodne z Twoimi oczekiwaniami.

Uwaga: Im więcej szczegółów podasz, tym oferty będą lepiej dopasowane.

Podany email zostanie wykorzystany wyłącznie do składania ofert.

Wyszukujemy już dla Ciebie dostawców zgodnych z Twoim zapytaniem.

 Otrzymasz listę rekomendowany dostawców
 Wybrani dostawcy skontaktują się z Tobą bezpośrednio
 Otrzymasz dostęp do CHATU i ocen dostawców

W kolejnym kroku prosimy o podanie adresu email na który otrzymasz oferty.

{{trade.name}}

Wysłaliśmy na Twój adres e-mail {{form.user_data.email}} prośbę o potwierdzenie informacji.
Sprawdź swoją pocztę.

Wstecz
Pomiń

Dołącz do oferentów

Wybierz wersję uproszczoną. Tylko pole opisu.
Zgłoszenie telefoniczne: 517 772 797
Spis treści
Posiadamy 152 zarejestrowanych firm
oferujących Piece do pizzy
Zapytaj o ceny i koszty

Oferujesz Piece do pizzy?

Załóż konto i pozyskuj nowych klientów.
Bezpłatnie zaprezentuj firmę i realizacje.