shopping_cart Zakupione
sell Promocje
Popularne
post_add Złap okazje
new_releases Najnowsze

Zmywarki gastronomiczne

Zmywarka gastronomiczne to urządzenie myjące do naczyń i sztućców, stosowane głównie w kuchniach lokali gastronomicznych. Naczynia myte są przy użyciu podgrzanej do zaprogramowanej temperatury wody oraz specjalnego środka myjącego.

Zmywarki gastronomiczne można podzielić na:

  • zmywarki uniwersalne (myjące prawie wszystkie rodzaje naczyń, nie zaleca się jednak łączenia np. bardzo zabrudzonych naczyń z kieliszkami lub szklankami);
  • zmywarki do szkła (barowe; dzięki nim na powierzchni szkła nie powstają smugi, szkło jest bardzo dobrze nabłyszczone);
  • zmywarki kapturowe (drzwi zmywarki nie znajdują się na ścianie przedniej urządzenia;  kosz z brudnymi naczyniami jest w nich zakrywany od gór specjalnym „kapturem”);
  • zmywarki na duży wsad (używana do mycia tac, garnków oraz innych naczyń o dużych gabarytach);
  • zmywarki tunelowe (przemysłowe);
  • wyparzacze sztućców i naczyń (nie są to typowe zmywarki, służą one do wyparzania umytych już naczyń i sztućców).

Cykle mycia naczyń w zmywarkach gastronomicznych zależą od konkretnego typu zmywarki. Najkrótsze cykle trwają ok. 120 s., najdłuższe ok. 10 min. (najdłuższe cykle dotyczą mycia bardzo zabrudzonych naczyń). Większość modeli jest wyposażona w specjalny alarm dźwiękowi, informujący o zakończeniu cyklu mycia.

Niektóre zmywarki wyglądem przypominają zmywarki domowe, inne są bardzo rozbudowanymi urządzeniami. Podstawowe elementy zmywarki gastronomicznej to:

  • obudowa ze stali nierdzewnej (trwała, solidna, łatwa w czyszczeniu i niewymagająca konserwacji);
  • kosz do ustawiania zabrudzonych naczyń (w niektórych modelach dostępne są dwa kosze, w koszu zazwyczaj znajduje się pojemnik na sztućce);
  • ramiona myjące ze stali nierdzewnej;
  • dozownik płynu nabłyszczającego oraz płynu myjącego (często pobór płynu następuje automatycznie);
  • filtr (dzięki któremu resztki jedzenia nie dostają się do rury odpływowej);
  • panel sterujący (za pomocą którego można wybrać odpowiedni program myjący).

Większość zmywarek gastronomicznych wymaga podpięcia do wody o temperaturze 50 – 55 st. Celsjusza. Są to urządzenia znacznie usprawniające pracę w kuchni. Jego główne zalety to:

  • szybkie i dokładne mycie naczyń szklanych, ceramicznych oraz metalowych;
  • mniejszy pobór wody niż w przypadku mycia ręcznego;
  • estetyczny wygląd.
Mogą Cię również zainteresować
68 116,17 zł 55 379,00 zł netto
ZANUSSI ZMYWARKA DO GARNKÓW I TAC 876 X 900 MM