shopping_cart Zakupione
sell Promocje
Popularne
post_add Złap okazje
new_releases Najnowsze

Zlewy gastronomiczne

 

Zlewy gastronomiczne są elementem wyposażenia kuchni w lokalu gastronomicznym. Zlewy te  służą do mycia garnków, rondli, patelni oraz innych naczyń kuchennych o dużych gabarytach. Mogą być także wykorzystywane do mycia owoców i warzyw  przed ich dalszą obróbką. Kilkanaście lat temu zlewy gastronomiczne były wykorzystywane także do mycia sztućców oraz naczyń takich jak: talerze, szklanki, filiżanki, kubki. Obecnie sztućce i naczynia o niewielkich rozmiarach są myte w zmywarkach, które są bardziej ekonomicznym rozwiązaniem (wyjątek mogą stanowić małe lokale gastronomiczne, w których nadal myje się naczynia ręcznie).

Zlewy używane w gastronomii mogą składać się z jednej lub kilku komór zlewowych (np. z dwóch lub trzech komór). Komory zazwyczaj mają wymiary: 500 mm x 500 mm x 250 mm. Cały zlew standardowo ma następujące wymiary: długość: 1400 mm, szerokość: 600 mm, wysokość: 850 mm. Wysokość  zlewu podana jest dla warunkach polskich, w innych krajach zlewy mogą być wyższe (np. w Norwegii blaty często usytuowane są na wysokości 900 mm), albo niższe  (np. w Japonii). Występują także zlewy dłuższe (np. o długości 1900 mm). Ze względu na różne wymiary pomieszczenia kuchennego, możliwe jest wyprodukowanie stołu z komorą (komorami) zlewową wg projektu właściciela danego lokalu.

W zależności od modelu zlewy mogą mieć pod komorą zlewową zamontowaną półkę (na której można układać np. suche garnki i patelnie), zamykaną szafkę lub praktyczne, duże szuflady, które ułatwiają przechowywanie sprzętów kuchennych. Nogi stołu są zazwyczaj wykonane z profilu czworokątnego. Często są wyposażone w stopki regulacyjne, dzięki czemu istnieje możliwość wypoziomowania stołu z komorą zlewową. Zlewy gastronomiczne maja zazwyczaj dużą nośność

Tuż nad zlewem montuje się baterię, np. prysznicową, dzięki której woda podawana jest pod wysokim ciśnieniem (ułatwia to mycie naczyń oraz produktów spożywczych). Tylna część zlewu posiada metalowy rant, zapobiegający spadaniu resztek jedzenia za blat. Obok zlewu powinno się zamontować regał ociekowy, na którym odkłada się umyte garnki.

Zlewy gastronomiczne najczęściej wykonane są ze stali nierdzewnej. Dzięki temu są łatwe w czyszczeniu, estetyczne, trwałe i nie wymagają konserwacji. Stal jest wysokogatunkowa, dopuszczona do kontaktu z żywnością.

Zlewy gastronomiczne są stosowane w takich lokalach, jak: restauracje, kuchnie w pensjonatach i ośrodkach wypoczynkowych, kawiarnie, bary serwujące posiłki, stołówki (np. szkolne), kuchnie w szpitalach, klinikach itp. 

 
Mogą Cię również zainteresować
809,34 zł 658,00 zł netto
Zawór nożny ID 002066
2 373,90 zł 1 930,00 zł netto
Umywalka ze stali nierdzewnej SEN 3.1
1 831,47 zł 1 489,00 zł netto
Umywalka ze stali nierdzewnej SEN 2.1
424,35 zł 345,00 zł netto
umywalka niezabudowana 400x295x150 mm
664,20 zł 540,00 zł netto
Umywalka zabudowana 400x410x240 mm
904,05 zł 735,00 zł netto
umywalka zabudowana 400x410x850 mm
996,30 zł 810,00 zł netto
zlewozmywak zabudowany 500x500x300 mm
1 153,12 zł 937,50 zł netto
zlewozmywak zabudowany 500x500x500 mm
324,25 zł 263,62 zł netto
Umywalka niezabudowana 400x295x(H)145
7 605,70 zł 6 183,50 zł netto
Moduł rogowy ze zlewem | 800x800x600x900 mm
5 604,74 zł 4 556,70 zł netto
Podwójny zlew z baterią | 800x600x280 mm
5 460,79 zł 4 439,67 zł netto
Zlew z baterią | 400x700x900 mm
4 073,39 zł 3 311,70 zł netto
Zlew z baterią | 400x700x280 mm
3 869,21 zł 3 145,70 zł netto
Zlew z baterią | 400x600x280 mm
3 522,10 zł 2 863,50 zł netto
Moduł neutralny ze zlewem | 400x600x350 mm
33,21 zł 27,00 zł netto
Gniazdo korka do zlewu
46,74 zł 38,00 zł netto
Korek przelewowy do basenu 250 mm
52,89 zł 43,00 zł netto
Korek przelewowy do basenu 300 mm
66,42 zł 54,00 zł netto
Korek przelewowy do basenu 400 mm