Zamrażarki gastronomiczne. Dostawcy horeca 2022
Porównaj oferty 89 firm w kategorii Zamrażarki
Zapytaj o ceny i koszty
  • Warszawa
  • Katowice
  • Wrocław
  • Poznań
  • Kraków
  • Gdańsk
  • Łódź
  • Szczecin
  • Bydgoszcz
  • Rzeszów
  • Lublin
  • Olsztyn
  • Zielona Góra
  • Kielce
  • Opole

Bezpłatnie wyślij zapytanie

Podaj jakich firm i ofert szukasz

Firmy złożą Ci oferty

Porównaj ceny i ważne parametry

Kupuj taniej i lepiej

Zyskaj korzystniejsze warunki zakupu

24.06.2022 | autor: Anita Wysocka | PRZECZYTASZ W 4 minuty

Wstęp

Gdy istnieje konieczność przechowywania żywności w temperaturze poniżej 0 oC nieodzowny jest zakup zamrażarki gastronomicznej. Dzięki niej na dłużej zachowamy świeżość takich produktów jak mięso, mrożonki i lody. Taka zamrażarka sprawdzi się nie tylko w sklepie, chłodni czy zakładzie garmażeryjnym, ale także w restauracji. Wybierając urządzenie dostosowane do naszych potrzeb, powinniśmy sprawdzić czym różnią się te oferowane na rynku.

Rodzaje zamrażarek gastronomicznych

Zamrażarki skrzyniowe

Tego typu zamrażarki spotkamy najczęściej w lokalach gastronomicznych. Charakteryzują się dużą pojemnością (większą niż szufladowe), a ich wnętrze pozbawione jakichkolwiek półek doskonale nadaje się do przechowywania dużych kawałków mięsa, ryb oraz innych tego typu produktów. W odróżnieniu od szaf mroźnicznych zamrażarki skrzyniowe mają pokrywę zamiast drzwi, co umożliwia uzyskanie większej pojemności urządzenia przy jednoczesnym zachowaniu niewielkich gabarytów. Zamrażarki z przeszkloną pokrywą świetnie sprawdzają się w sklepach z żywnością, a te tradycyjne - w lokalach gastronomicznych.

Oszczędne i praktyczne zamrażarki skrzyniowe

Energooszczędność jest główną zaletą zamrażarek skrzyniowych. Są to urządzenia dużych rozmiarów, dobrze izolowane, a co za tym idzie mają niskie zużycie prądu. Wewnątrz panuje stała temperatura, dlatego mrożona żywność jest całkowicie bezpieczna. Nawet częste otwieranie pokrywy nie jest w stanie jej zaszkodzić. Oczywiście aby ograniczyć zużycie energii warto pomyśleć nad modelem z przeszkloną pokrywą.

Zamrażarka szufladowa

W większości lokali gastronomicznych zachodzi potrzeba przechowywania żywności w bardzo niskich temperaturach. Wykorzystanie do tego celu zamrażarki szufladowej jest bardzo dobrym pomysłem, głównie ze względu na łatwość dostępu do umieszczonej w niej żywności. Nie zapominajmy, że szuflady wyraźnie ograniczają możliwość mrożenia mięsa i ryb dużych rozmiarów. Również rozwiązania konstrukcyjne łączą się z większymi kosztami eksploatacji - zamrażarka szufladowa zużywa o wiele więcej prądu. Jeśli na pierwszym miejscu stawiacie sobie łatwy dostęp do mrożonek, to inne rozwiązania mogą okazać się dużo lepsze.

Zamrażarka podblatowa

Niektóre mrożone artykuły spożywcze chcemy mieć zawsze pod ręką, nie rezygnując jednocześnie z utrzymywania ich w ujemnej temperaturze. Doskonale sprawdzi się wówczas klasyczna chłodziarko-zamrażarka albo szafa chłodniczo-mroźnicza. Do wyboru mamy modele z przeszklonymi drzwiami, w których bez trudu zobaczymy, co jest w środku i oszczędzimy energię elektryczną (nie trzeba za każdym razem otwierać drzwi). Niestety, podobnie jak zamrażarce szufladowej, tak i tu nie zmieścimy produktów o dużych gabarytach.

Na co zwrócić uwagę wybierając zamrażarkę?

Modele zamrażarek dostępne na polskim rynku mają wypukłą lub płaską szybę. Spotkamy też zamrażarki, w których zamiast szyby zastosowano aluminiową lub stalową pokrywę. Tego typu rozwiązania stosuje się najczęściej w miejscach, w których odpada konieczność eksponowania zawartości zamrażarki. Sprawdźmy, co jeszcze jest istotne przy zakupie zamrażarki.

  • Wymiary i pojemność - jeśli dysponujemy małym pomieszczeniem, może się okazać, że konieczny będzie kompromis i wybór mniejszego urządzenia.
  • Zakres temperatur pracy urządzenia - warto sprawdzić czy zarówno dolna jak i górna granica spełnia nasze oczekiwania.
    Możliwość ręcznego ustawienia temperatury.
  • Klasa klimatyczna - parametr informujący nas o optymalnym zakresie temperatur dla pracy danego urządzenia. Klasa klimatyczna SN oznacza przedział od +10 do +32°C, a klasa N od +16 do +32°C. Spotkamy też zamrażarki o klasie ST oraz T. Są to urządzenia, które mogą pracować w temperaturze od +18 do +38°C.
  • Warto od razu sprawdzić zalecany poziom wilgotności w pomieszczeniu, w którym zamrażarka ma pracować.
    Warto zwrócić uwagę, na to jak długo zamrażarka utrzymuje właściwą temperaturę w przypadku odcięcia źródła zasilania.
  • Ważną cechą jest również klasa energetyczna, wyliczana na podstawie średniego rocznego zużycia prądu. Obecnie te najbardziej energooszczędne klasyfikowane są jako A+, A++ i A+++. Urządzenie o wysokiej klasie energetycznej pozwala skutecznie obniżyć miesięczne rachunki za prąd.

Szafa chłodnicza a szafa mroźnicza – co je różni?

Główną różnicą między szafą chłodniczą a mroźniczą jest zakres temperatur wewnątrz danego urządzenia.

Wygląda to następująco:

  • szafy chłodnicze stosuje się jedynie do chłodzenia, a nie mrożenia żywności, więc zakres temperatur mieści się w granicach od 0 do 20° C
  • szafy mroźnicze przeznaczone do głębokiego mrożenia mają zakres temperatur od -30°C do -12°.

Te różnice wskazują dość jasno, gdzie i do jakich celów można stosować dany rodzaj urządzenia oraz jak długo można przechowywać w nich żywność.

Jak działa zamrażarka szokowa?

Zamrażarka szokowa, zwana także szokówką pozwala bardzo szybko obniżyć temperaturę danego produktu. Schładzarko-zamrażarka ma zamontowany wydajny agregat i system wentylatorów zapewniający właściwą cyrkulację powietrza w komorze mroźniczej. Umieszczone w środku produkty są bardzo szybko schładzane zimnym nadmuchem o temperaturze -25°C, do momentu aż osiągną wewnętrzną temperaturę ok. 3°C. Po tym zabiegu żywność może być przechowywana w szafie chłodniczej przez kilka dni. By dodatkowo wydłużyć okres trwałości może zostać zapakowana próżniowo. Szokówka idealnie sprawdzi się w sytuacji, gdy produkt, który planujemy zamrozić jest jeszcze gorący, np. tuż po zdjęciu z grilla lub po ugotowaniu.

Podczas mrożenia szokowego, produkty są nadmuchiwane powietrzem o temperaturze -40°C. Tak niska temperatura umożliwia zamrożenie dużej ilości żywności w ciągu zaledwie kilkudziesięciu minut. Cząsteczki wody bardzo szybko zmieniają strukturę przekształcając się w mikro kryształki lodu. Zapobiega to rozerwaniu struktury bardziej delikatnych produktów, jak np. owoców. Dzięki zamrażaniu szokowemu zachowamy nie tylko smak i jakość żywności ale także jej właściwą konsystencję.

Najważniejsze zalety schładzania i mrożenia szokowego:

  • skrócenie czasu potrzebnego na przygotowanie dań,
  • wydłużenie terminu przydatności do spożycia,
  • zachowanie smaku i konsystencji produktów,
  • możliwość przygotowania wielu porcji,
  • zminimalizowanie temperatury krytycznej dla rozwoju bakterii.

89 firm w kategorii Zamrażarki w Zwiadowca

Gastro-Trade Gastro-Trade
Wyposażenie gastronomii
Firma Gastro-Trade zajmuje się sprzedażą sprzętu niezbędnego do prowadzenia gastronomii, oraz kompleksowo zaopatruje firmy, obiekty o profilu gastronomiczno-usługowym w sprzęt wiodących Polskich i Zagranicznych producentów.
Horeca Invest sp. z o.o. Horeca Invest sp. z o.o.
Porcelana, szkło, sztućce oraz drobny sprzęt kuchenny
Horeca Invest Sp. z o.o.- to profesjonalna firma zaopatrująca sektor HoReCa w porcelanę, szkło, sztućce oraz drobny sprzęt kuchenny. Jesteśmy wyłącznym dystrybutorem w Polsce porcelany gastronomicznej marek Suisse Langenthal, Lillien i G.Benedikt. Oferujemy 5 letnią gwarancję na wyszczerbienia
Marathon  Barbara Kwaśnik Marathon Barbara Kwaśnik
Kompleksowe wyposażenie gastronomii - urządzenia, sprzęty, sztućce
Firma Marathon z siedzibą w Poznaniu działa na terenie całego kraju od 1994 roku i specjalizuje się w profesjonalnym,kompleksowym wyposażaniu lokali gastronomicznych, domów weselnych, firm cateringowych i hoteli w urządzenia, sprzęty i akcesoria
Invest Horeca Bistro Invest Horeca Bistro
Urządzenia gastronomiczne, drobny sprzęt kuchenny , urządzenia barowe, chłodnicz
Firmą Culina oferuje kompleksowe wyposażenie gastronomi. Świadczymy również profesjonalne usługi doradcze i wykonawcze, związane z wyposażeniem sektora gastronomicznego. Zajmujemy się również importem oraz eksportem urządzeń gastronomicznych najlepszych krajowych i zagranicznych producentów.
INSPIRA Izabela Markowska INSPIRA Izabela Markowska
Wyposażenie gastronomii
Zapraszamy do naszego sklepu internetowego, a także do zapoznania się z naszymi poradnikami. Nie wiesz co powinieneś wybrać by zacząć zabawę z Latte Art? Jak działa Aeropress? Czy masz wszystkie niezbędne produkty do zrobienia pysznego drinka? To i więcej znajdziecie w naszych poradnikach!
PHU BMS SP J Z Bielecki
RTV, AGD, Meble, oświetlenie, komputery, urządzenia gastronomiczne
Sklep „BMS”, znajdujący się na ulicy Staszica w Kwidzynie od ponad 25 lat dostarcza sprzęt do Państwa domów. Lodówki, pralki, zmywarki, telewizory, systemy HI- FI, meble i oświetlenie znanych i sprawdzonych producentów.
Activus P.P.U.H Sp. z o.o. Activus P.P.U.H Sp. z o.o.
Sprzedaż, montaż i serwis profesjonalnego sprzętu gastronomicznego
Przedsiębiorstwo ACTIVUS Sp. z o.o. zostało za łożone w roku1989 w Łodzi i specjalizuje się w sprzedaży, montażu i serwisie profesjonalnego sprzętu gastronomicznego. W szczególności koncentrujemy się na złożonych i trudnyc...
KOMA - GASTRO Maciej Kołodziej KOMA - GASTRO Maciej Kołodziej
Urządzenia Gastronomiczne, Klimatyzacja, Wentylacja, Chłodnictwo, Pralnictwo
Nasz zespół to ambitni fachowcy, doskonale znający się na swojej profesji. Kochamy branże gastronomiczną ze wzajemnością, od wielu lat. Oferujemy kompleksowe wyposażenie gastronomii nie tylko w profesjonalny sprzęt tego typu ale również w wentylacje, klimatyzacje, pralnictwo.
Hand-Spol
Sprzęt gastronomiczny, chłodniczy i klimatyzacyjny
Firma HAND-SPOL-HoReCa powstała w roku 2007 w wyniku przekształceń własnościowych firmy P.H.Z. HAND-SPOL, która działa od roku 1991. W czasie blisko 18 lat zaopatrywała klientów w kraju i zagranicą w maszyny i urządzenia: masarskie, gastronomiczne, chłodnicze i klimatyzacyjne.
GRUPA IGUANA Sp. z o.o. GRUPA IGUANA Sp. z o.o.
GASTRONOMIA WENTYLACJA KLIMATYZACJA OGRZEWANIE
Iguana-Gastro-Polska - zajmujemy się importem, eksportem, dystrybucją urządzeń, akcesoriów gastronomicznych i wentylacyjnych, krajowych i zagranicznych producentów. Istniejemy na rynku od wielu lat, dzięki czemu doświadczenie pracowników w branży gastronomicznej i wenty...
Oferujesz rozwiązania dla rynku horeca?

Załóż konto i pozyskuj nowych klientów.
Bezpłatnie zaprezentuj firmę i realizacje.

Bezpłatnie wyślij zapytanie

Podaj jakich firm i ofert szukasz

Firmy złożą Ci oferty

Porównaj ceny i ważne parametry

Kupuj taniej i lepiej

Zyskaj korzystniejsze warunki zakupu

Wypełnij formularz i porównaj oferty firm

{{trade.name}}

Podaj kilka informacji dzięki którym firmy przygotują
oferty zgodne z Twoimi oczekiwaniami.

Uwaga: Im więcej szczegółów podasz, tym oferty będą lepiej dopasowane.

Podany email zostanie wykorzystany wyłącznie do składania ofert.

Wyszukujemy już dla Ciebie dostawców zgodnych z Twoim zapytaniem.

 Otrzymasz listę rekomendowany dostawców
 Wybrani dostawcy skontaktują się z Tobą bezpośrednio
 Otrzymasz dostęp do CHATU i ocen dostawców

W kolejnym kroku prosimy o podanie adresu email na który otrzymasz oferty.

{{trade.name}}

Wysłaliśmy na Twój adres e-mail {{form.user_data.email}} prośbę o potwierdzenie informacji.
Sprawdź swoją pocztę.

Wstecz
Pomiń

Dołącz do oferentów

Wybierz wersję uproszczoną. Tylko pole opisu.
Zgłoszenie telefoniczne: 517 772 797
Spis treści
Posiadamy 89 zarejestrowanych firm
oferujących Zamrażarki
Zapytaj o ceny i koszty

Oferujesz Zamrażarki?

Załóż konto i pozyskuj nowych klientów.
Bezpłatnie zaprezentuj firmę i realizacje.