Ekspresy gastronomiczne. Sprawdź ceny i koszty.
Porównaj oferty 216 firm w kategorii Ekspresy do kawy
Zapytaj o ceny i koszty
  • Warszawa
  • Katowice
  • Wrocław
  • Poznań
  • Kraków
  • Gdańsk
  • Łódź
  • Szczecin
  • Bydgoszcz
  • Rzeszów
  • Lublin
  • Olsztyn
  • Zielona Góra
  • Kielce
  • Opole

Bezpłatnie wyślij zapytanie

Podaj jakich firm i ofert szukasz

Firmy złożą Ci oferty

Porównaj ceny i ważne parametry

Kupuj taniej i lepiej

Zyskaj korzystniejsze warunki zakupu

14.06.2022 | autor: Roman Piasecki | PRZECZYTASZ W 6 minut

Wstęp

Polski rynek oferuje bardzo szeroki wybór gastronomicznych ekspresów do kawy. O tym, który model będzie dla nas najlepszy decyduje wiele czynników. Przyjrzyjmy się zatem krótkiej charakterystyce poszczególnych ekspresów i zobaczmy, na co warto zwracać uwagę.

Ekspresy kolbowe

Taki ekspres widujemy najczęściej w kawiarniach i restauracjach. Profesjonalny ekspres kolbowy jest urządzeniem manualnym wymagającym obsługi przez zawodowego baristę. Pozornie jego obsługa wydaje się prosta. Zamocowanie kolby w przeznaczonym do tego otworze rzeczywiście nie jest trudne, ale przygotowanie smacznej kawy wymaga specjalnej wiedzy i umiejętności. Takie czynniki jak ilość kawy w kolbie oraz jej czas kontaktu z wodą, a także sposób spieniania mleka to tylko niektóre czynniki składowe pysznej kawy.

Najczęstszym błędem popełnianym przy korzystaniu z ekspresu kolbowego jest “przetrzymanie kawy”, co może zdarzać się początkującym użytkownikom. Doświadczeni bariści potrafią przygotować nawet kilka kaw jednocześnie, ustawiając odpowiednie parametry niemal automatycznie. Wśród ekspresów kolbowych wyróżniamy jedno- i wielogrupowe, odpowiednio na jedną, dwie lub więcej kolb. Wszystkie działają na tej samej zasadzie. Do każdego sypiemy świeżo zmieloną kawę, wybraną wedle indywidualnych preferencji.

Ekspres kolbowy - przeznaczenie:

  • restauracje
  • restauracje hotelowe z pełną obsługą baru
  • kawiarnie i kluby hotelowe
  • kawiarnie w centrach handlowych
  • kawiarnie, w których  podstawowym produktem jest kawa
  • kawiarnie serwujące kawę speciality oraz alternatywne metody parzenia
  • lodziarnio-kawiarnie z miejscami do siedzenia

Zalety

  • możliwość parzenia różnych rodzajów kawy
  • możliwość ustawień ręcznych  takich jak moc kawy, stopień zmielenia ziaren
  • idealnie ubite mleko
  • kawa o wyjątkowym smaku i aromacie 

Wady

  • długi czas oczekiwania na kawę
  • ograniczona przepustowość przy dużym ruchu, zwłaszcza gdy mamy tylko jednego baristę
  • koszty szkolenia personelu

Ekspresy automatyczne

Wśród ekspresów automatycznych dostępne są dwie opcje:

  • ekspres z młynkiem, pojemnikiem na fusy i pojemnikiem na wodę
  • ekspres kapsułkowy (oznaczany symbolem E.S.E, czyli Easy Serving Espresso)

 

Trudno wskazać, który z nich jest lepszy, ponieważ oba są bardzo praktyczne i wygodne. Jednak w przypadku zastosowania w lokalach gastronomicznych ich zakup sprawdza się tylko wtedy, gdy kawa jest dodatkiem, a nie głównym serwowanym napojem. Oba ekspresy są bardzo proste w obsłudze i nie wymagają specjalnie do tego celu przeszkolonego personelu. Niestety mają też swoje wady. Ekspres z młynkiem wymaga częstego czyszczenia i jest bardziej awaryjny niż ekspres kolbowy. Ekspres kapsułkowy wymaga ciągłego uzupełniania zapasu dość drogich kapsułek, co sprawia, że i cena serwowanej przez nas kawy będzie odpowiednio wyższa.

Kawa z dowolnego ekspresu automatycznego na pewno nie jest napojem dla koneserów. Jej jakość jest z pewnością niższa niż kawy z ekspresu kolbowego.

Ekspres automatyczny - przeznaczenie:

  • restauracje hotelowe
  • bufety śniadaniowe w hotelach
  • lodziarnie z kawą, w których kawa stanowi dodatek do menu
  • restauracje gdzie kawa jest na dalszym planie
  • stacje benzynowe
  • kawiarnie dla zabieganych klientów, pijących kawę w pośpiechu
  • kawiarnie i lokale na wyższych uczelniach
  • punkty kawowe w sklepach
  • letnie punkty mobilne

Zalety

  • zautomatyzowany proces przygotowania kawy
  • prosta obsługa, niewymagająca specjalnego przeszkolenia (pracowników możemy przeszkolić samodzielnie)
  • przy jednorazowym ustawieniu parametrów ekspresu kawa zawsze smakuje identycznie
  • mleko jest dolewane i ubijane automatycznie
  • możliwość przygotowania dużej liczby kaw w krótkim czasie
  • proces parzenia nie wymaga ciągłej obecności przy ekspresie, co daje możliwość przygotowania jednocześnie innych rzeczy dla klientów

Wady

  • konieczność ustawienia ekspresu pod jeden gatunek kawy, co utrudnia serwowanie kilku rodzajów kawy jednocześnie
  • potrzeba zmiany ustawień ekspresu po zmianie gatunku kawy
  • kawa jest smaczna przy odpowiednim ustawieniu ekspresu, ale raczej nie zachwyci prawdziwego konesera
  • pianka na mleku jest mniej trwała niż ta ubita ręcznie

Ekspresy przelewowe

To ekspres z dripperem i papierowymi wymiennymi filtrami, który kojarzymy z miejscami w których zachodzi potrzeba przygotowania dużej ilości kawy na raz. Natrafimy na niego w biurach, stołówkach, barach albo hotelowych restauracjach. Z omawianych modeli jest bardzo intuicyjny w obsłudze. Poradzi sobie z nim bez problemu niewykwalifikowany personel a także hotelowi goście. Za smak kawy z ekspresu przelewowego odpowiada jedynie rodzaj zastosowanej kawy, a nie sposób obsługi urządzenia. Z racji tego, że zmielone ziarna nie są traktowane wodą pod ciśnieniem, kawa z ekspresu przelewowego zawiera więcej kofeiny niż kawa z którego z wyżej opisanych rodzajów ekspresów.

Jak działa ciśnieniowy ekspres do kawy?

Ciśnieniowy ekspres do kawy na początku podgrzewa wodę do temperatury około 92-96 stopni, a następnie pod ciśnieniem (9-15 barów) wprowadza ją przez specjalną pompę do pojemnika, w którym znajduje się zmielona kawa. Ciśnienie sprawia, że kawa ma charakterystyczną jasnobrązową piankę (tzw. crema) odpowiadającą w dużej mierze za niepowtarzalny smak i aromat. Obowiązuje tu prosta zasada: im lepszą kawę zastosujemy tym smaczniejszy otrzymamy napar. O ile w automatycznych ekspresach ciśnieniowych zrobienie kawy sprowadza się praktycznie tylko do wciśnięcia guzika, o tyle w ekspresach kolbowych o jakości przygotowanej kawy będą decydować umiejętności baristy.

Ekspresy przelewowe z termosem

Takie ekspresy świetnie sprawdzą się w szeroko pojętym cateringu. Znajdziemy je w hotelach, barach szybkiej obsługi, biurach. Sprawdzą się podczas branżowych eventów i konferencji. I cechą charakterystyczną jest duży zbiornik na wodę, co w połączeniu z dużą mocą grzałki podczas jednego cyklu pozwala przygotować nawet kilkadziesiąt kaw. Ściekająca do termosu kawa utrzymuje przez długi czas właściwą temperaturę, a to umożliwia transportowanie jej na większe odległości, nie tylko w obrębie jednego budynku. Termos wyposażony jest w system dystrybucji zapobiegający rozlewaniu. Istnieje możliwość ustawienia go także na płycie grzejnej ekspresu dzięki czemu kawa pozostaje dłużej ciepła, co z pewnością docenią uczestnicy przedłużających się spotkań.

Manualny czy automatyczny

Musimy pamiętać, że korzystanie z ekspresu kolbowego ma sens jedynie wtedy, gdy obsługuje go profesjonalny barista. Kupując taki ekspres należy liczyć się z koniecznością szkolenia personelu, aby móc w pełni wykorzystać wszystkie atuty ekspresu manualnego. Jeśli to nie kawą zamierzamy przyciągnąć klientów, to o wiele lepiej zdecydować się na wybór prostszego w obsłudze ekspresu automatycznego.

Uwagi techniczne

Sprawy techniczne, na które warto zwrócić uwagę:

  • serwis gwarancyjny i pogwarancyjny
  • podłączenie do sieci wodociągowej
  • odpowiednie ciśnienie wody
  • rozmiar bojlera - im większy tym wydajniejszy ekspres
  • regulacja ciśnienia pary z dyszy ma wpływ na ubijanie mleka
  • płyta górna podgrzewająca filiżanki
  • odpływ wody podłączony do sieci kanalizacyjnej - to najlepsze rozwiązanie
  • ilość grup  wiąże się z przepustowością, im posiada ekspres więcej grup tym więcej będziemy mogli zaparzyć
  • jeśli kupujemy ekspres podłączany inaczej niż na 230V, to warto sprawdzić czy jest możliwość podłączenia na tzw. siłę
  • dysze do ręcznego spieniania mleka powinny być ze stali nierdzewnej

Czyszczenie i konserwacja

Pamiętajmy, że każdy ekspres wymaga konserwacji specjalnymi tabletkami lub proszkiem. Czyszczenia wymagają też mleczniki w automatach oraz dysze w ekspresach kolbowych. W ekspresach automatycznych konieczne jest bardzo staranne czyszczenie wszystkich plastikowych elementów mechanizmu spieniania mleka.

Porównaj ceny i koszty

Szukasz cen, cenników, kosztów lub kosztorysu ekspresu gastronomicznego? A może interesuje Cię najtańsza oferta? Złóż zapytanie, a specjaliści od ekspresów gastronomicznych sami prześlą Ci wyceny.

Porady i opinie na temat ekspresów gastronomicznych

Już teraz wyślij zapytanie do profesjonalistów ze Zwiadowcy i poznaj najlepsze rozwiązania. Jeśli interesują Cię opinie na temat ekspresów gastronomicznych, szukasz porad lub ofert skontaktuj się ze specjalistami w tej dziedzinie. Otrzymasz fachową pomoc oraz oferty na realizację zakupu potrzebnych Ci urządzeń i usług.

Zainteresowane osoby skontaktują się z Tobą i przekażą potrzebne informacje. Serwis Zwiadowca jest bezpłatny, a usługa niezobowiązująca.

216 firm w kategorii Ekspresy do kawy w Zwiadowca

Gastro-Trade Gastro-Trade
Wyposażenie gastronomii
Firma Gastro-Trade zajmuje się sprzedażą sprzętu niezbędnego do prowadzenia gastronomii, oraz kompleksowo zaopatruje firmy, obiekty o profilu gastronomiczno-usługowym w sprzęt wiodących Polskich i Zagranicznych producentów.
Horeca Invest sp. z o.o. Horeca Invest sp. z o.o.
Porcelana, szkło, sztućce oraz drobny sprzęt kuchenny
Horeca Invest Sp. z o.o.- to profesjonalna firma zaopatrująca sektor HoReCa w porcelanę, szkło, sztućce oraz drobny sprzęt kuchenny. Jesteśmy wyłącznym dystrybutorem w Polsce porcelany gastronomicznej marek Suisse Langenthal, Lillien i G.Benedikt. Oferujemy 5 letnią gwarancję na wyszczerbienia
Marathon  Barbara Kwaśnik Marathon Barbara Kwaśnik
Kompleksowe wyposażenie gastronomii - urządzenia, sprzęty, sztućce
Firma Marathon z siedzibą w Poznaniu działa na terenie całego kraju od 1994 roku i specjalizuje się w profesjonalnym,kompleksowym wyposażaniu lokali gastronomicznych, domów weselnych, firm cateringowych i hoteli w urządzenia, sprzęty i akcesoria
Dajar Sp z o.o. Dajar Sp z o.o.
Zastawa stołowa, sztućce, szkło, bufet, catering, akcesoria kuchenne, meble.
Dajar to Polska firma z 30 letnim doświadczeniem, działająca w branży drobnego AGD. Ponad 17 lat temu w strukturze firmy powstał dział Horeca, który tworzą osoby ze środowiska gastronomi. Nasze doświadczenie, profesjonalizm oraz kompleksowa oferta to gwarancja solidnego partnera biznesowego.
Invest Horeca Bistro Invest Horeca Bistro
Urządzenia gastronomiczne, drobny sprzęt kuchenny , urządzenia barowe, chłodnicz
Firmą Culina oferuje kompleksowe wyposażenie gastronomi. Świadczymy również profesjonalne usługi doradcze i wykonawcze, związane z wyposażeniem sektora gastronomicznego. Zajmujemy się również importem oraz eksportem urządzeń gastronomicznych najlepszych krajowych i zagranicznych producentów.
Julius Meinl Polska Sp. z o.o. Julius Meinl Polska Sp. z o.o.
Kawa, herbata, ekspresy, serwis
Julius Meinl międzynarodową firma, która łączy tradycję z nowoczesnością i innowacyjnymi kompleksowymi rozwiązaniami dla segmentu HoReCa.
Bela Mesa Bela Mesa
Wyposażenie gastronomiczne
Stół, na pierwszy rzut oka, to zwykły mebel. Ale gdyby stoły mogły mówić… opowiadałyby niezwykłe historie. O rodzinach spotykających się z okazji imienin czy urodzin, dzieciństwie i jedzeniu „za mamusię, za tatusia”, o zakochanych parach i latających nad stołem iskrach miłości, toastach dla młodej
BEST COMPANY SOLUTIONS Sp. z o .o. BEST COMPANY SOLUTIONS Sp. z o .o.
Oficjalny, polski dystrybutor wielu cenionych marek w branży HoReCa
Przyczyniamy się do rozwoju polskich firm oferując kompleksową obsługę branży HoReCa – od analizy potrzeb klienta, poprzez dobór i montaż sprzętu, aż po serwis technologiczny i szkolenia. Obecnie w porftolio firmy znajduje się marki tj.: Franke, Dalla Corte, Curtis, Zumex, Cuppone, Palux i inne.
INSPIRA Izabela Markowska INSPIRA Izabela Markowska
Wyposażenie gastronomii
Zapraszamy do naszego sklepu internetowego, a także do zapoznania się z naszymi poradnikami. Nie wiesz co powinieneś wybrać by zacząć zabawę z Latte Art? Jak działa Aeropress? Czy masz wszystkie niezbędne produkty do zrobienia pysznego drinka? To i więcej znajdziecie w naszych poradnikach!
KOMA - GASTRO Maciej Kołodziej KOMA - GASTRO Maciej Kołodziej
Urządzenia Gastronomiczne, Klimatyzacja, Wentylacja, Chłodnictwo, Pralnictwo
Nasz zespół to ambitni fachowcy, doskonale znający się na swojej profesji. Kochamy branże gastronomiczną ze wzajemnością, od wielu lat. Oferujemy kompleksowe wyposażenie gastronomii nie tylko w profesjonalny sprzęt tego typu ale również w wentylacje, klimatyzacje, pralnictwo.
Oferujesz rozwiązania dla rynku horeca?

Załóż konto i pozyskuj nowych klientów.
Bezpłatnie zaprezentuj firmę i realizacje.

Bezpłatnie wyślij zapytanie

Podaj jakich firm i ofert szukasz

Firmy złożą Ci oferty

Porównaj ceny i ważne parametry

Kupuj taniej i lepiej

Zyskaj korzystniejsze warunki zakupu

Wypełnij formularz i porównaj oferty firm

{{trade.name}}

Podaj kilka informacji dzięki którym firmy przygotują
oferty zgodne z Twoimi oczekiwaniami.

Uwaga: Im więcej szczegółów podasz, tym oferty będą lepiej dopasowane.

Podany email zostanie wykorzystany wyłącznie do składania ofert.

Wyszukujemy już dla Ciebie dostawców zgodnych z Twoim zapytaniem.

 Otrzymasz listę rekomendowany dostawców
 Wybrani dostawcy skontaktują się z Tobą bezpośrednio
 Otrzymasz dostęp do CHATU i ocen dostawców

W kolejnym kroku prosimy o podanie adresu email na który otrzymasz oferty.

{{trade.name}}

Wysłaliśmy na Twój adres e-mail {{form.user_data.email}} prośbę o potwierdzenie informacji.
Sprawdź swoją pocztę.

Wstecz
Pomiń

Dołącz do oferentów

Wybierz wersję uproszczoną. Tylko pole opisu.
Zgłoszenie telefoniczne: 517 772 797
Spis treści
Posiadamy 216 zarejestrowanych firm
oferujących Ekspresy do kawy
Zapytaj o ceny i koszty

Oferujesz Ekspresy do kawy?

Załóż konto i pozyskuj nowych klientów.
Bezpłatnie zaprezentuj firmę i realizacje.